Blog

Ni explotació ni odi LGBTIQ. Plantem cara a Altafullamar Hotel!

Des d’Acció Sindical del Bages i l’Aldarull, col·lectiu LGBTIQ, juntament amb dues extreballadores bagenques de l’hotel de quatre estrelles Altafullamar, situat a Altafulla, volem fer públic una sèrie de situacions que aquestes dues treballadores, i alhora parella, han patit fins que el passat 14 d’agost van ser acomiadades en clara vulneració dels seus drets fonamentals.

Denunciem que, durant l’estada a l’empresa, el maître de l’hotel Eduardo del Valle, fent un abús de poder des de la seva posició jeràrquica superior a l’empresa, feia de forma constant comentaris racistes, masclistes i d’odi cap a les persones LGBTIQ.

En concret, les treballadores afectades han suportat les seves mirades obscenes, així com una sèrie de burles i comentaris despectius sobre la seva orientació sexual i el fet de ser parella, anomenant-les davant de tot l’equip de treballadores amb el sobrenom de “Tisoretes 1” i “Tisoretes 2”. Altres comentaris com “les dones a fregar”, fets fins i tot davant de la clientela de l’hotel, són altres exemples de la intolerable actitud d’aquest home.

A més, Altafullamar Hotel obliga a les treballadores a fer només un dia de descans setmanal dels dos als que tenen dret, a fer hores extres no remunerades diàriament i a acceptar canvis d’horari constants.

Aquests i altres atacs als drets laborals van ser respostos en forma de queixa amb total legitimitat per part d’una de les treballadores, fet que va provocar la represàlia de l’empresa acomiadant fulminantment a les dues treballadores.

És per tot això que:

  • Denunciem les pràctiques d’explotació laboral, abusives i d’odi vers les persones LGBTIQ que practica Altafullamar Hotel. Unes condicions laborals imperdonablement massa característiques al sector turístic i de serveis en general.
  • Exigim el pagament íntegre en concepte de tot el treball realitzat per les companyes, incloses les hores extres impagades, i la reparació de situació discriminatòria rebuda.

Per acabar recordem que les actituds d’odi cap a les persones LGBTIQ no poden ser ni seran tolerades i anunciem que lluitarem amb totes les nostres forces per a que es compleixin les nostres demandes i es faci justícia. D’entrada, amb la presentació de les corresponents demandes per la via judicial i amb les mobilitzacions que siguin necessàries.

 

Manresa, 30 de setembre de 2019

Acció Sindical Bages

L’Aldarull

La lluita dona fruits: Victòria a Inox Designers!

Després d’una llarga lluita, s’ha aconseguit una sentència favorable en el judici que els treballadors d’Inox Designers manteníem contra aquesta empresa. D’aquesta manera hem aconseguit que es reconegui l’extinció de contracte per incompliment de l’empresa (i, conseqüentment, el dret a cobrar l’atur), així com els sous impagats i la quitança. Recordem que hem aguantat més de sis mesos sense cobrar el sou ni rebre cap mena d’ingrés, i que per tant aquest és un desenllaç durament esperat.

Volem celebrar aquesta sentència ja que suposa, a part d’una gran notícia i motiu d’alegria pels treballadors d’Inox Designers, una nova demostració de que la perseverança en la lluita sindical dona els seus fruits: victòries i millores en la vida de la classe treballadora.

Tot i aquesta felicitat que avui compartim, deixem igualment clar que restarem atents a l’actitud de l’empresa per garantir que aquesta compleixi amb el mandat judicial.

Finalment, agraïm a totes les persones que s’han mobilitzat i s’han preocupat pel conflicte la seva aportació. En aquest sentit, informem que properament farem pública la data d’una trobada festiva, amb l’objectiu de celebrar aquesta victòria amb tots vosaltres.

Visca la lluita de la classe obrera!

Comunicat de rebuig a la presència de Jordi Cruz com a pregoner de la Festa Major de Manresa 2019

Des d’Acció Sindical Bages rebutgem la resolució del govern de Manresa d’ERC i JxC de convidar a Jordi Cruz, el famós cuiner que ha justificat que els aprenents no han de cobrar per la seva feina, com a pregoner de la Festa Major 2019. En conseqüència, entenem que la decisió de comptar amb ell és totalment contraproduent, ja que és algú que no representa els interessos i la realitat de la majoria de veïns i veïnes de la ciutat. De fet, l’únic vincle que manté amb la comarca és el de ser-ne fill.

La Festa Major hauria de ser una festa de totes les manresanes. No pot ser la festa d’aquells qui fan viables els seus negocis a costa de la gent que “no tenen en plantilla”: ras i curt, de la gent que treballa sense cobrar. En un moment d’ampliació de la taxa d’explotació, atur, temporalitat i abusos empresarials, no és tolerable que des de les institucions públiques es promoguin discursos que normalitzen el treball no remunerat i l’explotació i estafa que això suposa per a la classe treballadora. Discursos com aquest ja gaudeixen de massa presència en la majoria de mitjans de comunicació privats i de molta difusió des de les organitzacions empresarials; no se’ls pot dotar, a més, de cobertura institucional, municipal i pública. La presència com a pregoner d’una persona que ataca els drets de les treballadores i treballadors és, simplement, inacceptable.

Prenent en consideració tot això, demanem que Jordi Cruz no sigui el pregoner de la Festa Major de Manresa. No volem un pregoner dels empresaris convertit en el pregoner de la nostra ciutat. És per això que, en cas de mantenir a la programació el seu pregó, Acció Sindical del Bages convoquem una concentració de rebuig a aquest acte, que tindrà lloc el proper 31/08/2019 a dos quarts d’una del migdia a la Plaça Major de Manresa.

Acció Sindical Bages
Manresa, 15/08/2019

Sabateria CASAS explota i acomiada

El passat 1 d’abril, una companya del sindicat va patir un esquinç mentre baixava d’una escala del magatzem de la sabateria CASAS del carrer Jaume Primer. En aquell moment l’encarregada de la botiga li diu que vagi a l’hospital St Joan de Déu, al·legant que «la mútua deu estar tancada a aquesta hora», a les 18:00h. Tot i això, emet una butlleta de l’accident laboral, i la companya disposa de la mateixa així com dels informes mèdics que certifiquen tant l’abast de la lesió, com les circumstàncies de l’accident que va patir treballant a la sabateria.

Al cap d’una setmana d’haver patit la lesió que la incapacita temporal-ment per treballar, estimat pels metges en 65 dies, l’empresa l’acomiada aprofitat-se de la temporalitat del contracte, de tres mesos i en període de prova, argumentant que «no ha superat el període de prova». Amb tot, l’empresa no s’està fent càrrec de la baixa que li correspon, i el proper dijous 08/05/2019, tenim hora a l’INSS per la determinació de contingències que ha de resoldre el «qui» es farà càrrec de la baixa temporal.

En vista dels fets demanem la readmissió de la nostra companya al seu lloc de treball, així com la cobertura íntegre de la baixa que la incapacita temporalment per a treballar. És clara la relació causal entre la lesió que va patir treballant i l’acomiadament injustificable que va practicar l’empresa immediatament després. És per això que havent presentat una denúncia, avui ens concentrem davant de la sabateria per a denunciar aquest abús inadmissible per part de l’empresa, així com per a expressar tot el nostre suport tant a la nostre companya com a totes les treballadores del comerç de la comarca.

Fem també una crida a totes les companyes que s’hagin pogut trobar en una situació similar, o amb altres incompliments o abusos per part de les empreses del sector del comerç, a organitzar-se i lluitar, convidant-les a participar de les assemblees de l’Acció Sindical del Bages, els dilluns a les 18:30h a l’Ateneu Popular la Sèquia, a la pl. Major entrant pel carrer Amigant.

Prou abusos empresarials!

Passem a l’Acció!

Inox Designers, exigim solucions

Avui hem convocat una roda de premsa per fer públic el cas que es viu a l’empresa Inox Designers i la demanda presentada a Inspecció de Treball.

L’estiu passat els treballadors i treballadores d’Inox Designers van començar a rebre retards i retallades en el cobrament dels salaris, fet que s’intenta pal·liar acordant amb l’empresa el pagament del salari amb dos terminis mensuals. Un acord que s’incompleix des del principi.‬ Des del desembre de l’any passat l’impagament del salari és total. Amb el pas de les setmanes això provoca situacions d’estrés i depressió a bona part de la plantilla per la inestabilitat econòmica que suposa la situació, obligant-los a agafar la baixa laboral. ‪Una baixa que tampoc els es pagada, ni per l’empresa ni per la mútua que aquesta té contractada. Aquestes circumstàncies deixen a la plantilla sense cap ingrés des de fa mesos ni la possibilitat de trobar una nova feina, ja que Inox Designers es nega també a acomiadar-los.‬ ‪Totes aquestes agressions han portat a bona part dels treballadors, entre ells l’únic membre del comitè d’empresa, a recórrer a la via judicial mitjançant denúncia.‬ ‪Sabem, però, que aquesta via és lenta i que només la lluita dona fruits. Per això avui hem interposat una demanda d’actuació a Inspecció de Treball com a mitjà de pressió mentre seguim exigint a l’empresa que s’avingui a seure amb nosaltres i desencallar la situació.‬

‪Fem una crida a totes les treballadores i treballadors de la comarca i d’arreu a la solidaritat amb els companys i a restar atentes a futures convocatòries.‬ ‪Perquè la força és nostra: a Inox Designers exigim solucions!

La lluita dona fruits: Victòria Aniol!

El cas de l’Aniol acaba sense judici i amb acord satisfactori: l’Empresa reconeix la improcedència de l’acomiadament i li abonarà una indemnització de 5000€, mentre nosaltres reconeixem que no ha quedat demostrada la vulneració de drets fonamentals. D’aquesta manera es dona per rescindit el contracte, que era de 30h setmanals.

Seguim batallant pels interessos dels treballadors! Si tens problemes a la feina, contacta amb nosaltres i juntes plantarem cara!

Aniol readmissió

L’Aniol, de Santpedor, treballava fent tasques d’advocat a un despatx d’advocats de Vic. Tot i això, estava contractat com a auxiliar administratiu amb contracte temporal de 3 mesos i un sou de 690€/mes per 30 hores setmanals.

Des del primer dia l’Aniol va mostrar la seva disconformitat amb aquest sou i categoria professional, fet reconegut per l’empresa, que s’havia mostrat disposada a negociar. Amb tot, passats els 3 mesos l’Aniol es va trobar amb una renovació de 9 mesos amb les mateixes condicions.

Davant d’aquesta situació, l’Aniol va acceptar la renovació amb vistes a negociar en un futur una millora, mostrant de nou el seu malestar. Aquest fet va indignar un dels empresaris, que va intentar arrencar de les mans de l’Aniol aquest contracte acabat de firmar.

L’endemà l’Aniol va arribar a la feina només per trobar-se amb la carta d’acomiadament damunt la taula. Els motius? Segons l’empresa: falta de confiança. Nosaltres, però, ho tenim clar: l’Aniol ha estat acomiadat per reclamar millores laborals i per això exigim #AniolReadmissió!

Justícia per la Nàdia

Des de l’Assemblea d’Afectades pel Masclisme i el Patriarcat de Manresa i Acció Sindical Bages denunciem la situació d’explotació que va patir la nostra companya treballant en les diferents empreses del Grup Tomàs liderat per David Garcia, conegut cuiner de la comarca pel seu premi televisiu al programa Top Chef i ara, també, per l’explotació laboral a la que sotmet a les treballadores.

  • Contra el racisme de l’empresari, que li va cobrar 850€ per fer-li un contracte aprofitant-se de la seva situació davant la llei racista d’estrangeria.
  • Contra el mascilsme de l’empresari, que li feia netejar el seu piset els dimarts, dia de descans, sense pagar-li, perquè es pensava que era la “seva” treballadora i en podia fer el que li semblés.
  • Pel pagament íntegre de les hores extres que no li va pagar, va treballar i li deu!
  • Pel pagament íntegre del finiquito que li deu, que li va fer signar dient-li que li faria una transferència que mai va arribar!

Contra els abusos de l’empresari, passem a l’Acció!

#ToMasExplota
#LaManufacturaExplota
#TopChefExplota